Wie ben ik

Gediplomeerd instructeur Paard en Gedrag

Mijn naam is Sandra Metten-Louwers en ik woon samen met mijn gezin en beestenbende in Weert.

Paardenvirus
Op de basisschool raakte ik besmet met het paardenvirus en waarschijnlijk is dit chronisch. Naast lessen op de manege heb ik altijd verzorgpaarden en -pony’s gehad. Tot ik op enig moment mijn toenmalige verzorgpaard kon kopen. Onze samenwerking ging niet altijd even harmonieus, maar van vallen en weer opstaan leer je ook een heleboel. Op dit moment heb ik zelf 3 pony’s. Naast mijn jarenlange ervaring tussen en met de paarden ben ik gediplomeerd Instructeur Paard en Gedrag.

De weg naar mijn diploma is ingezet toen ik in 2016 verliefd werd op een toen 3 jarige paint-horse merrie. Zij was alles waar ik niet naar op zoek was. Oké, de kleur die klopte wel! Ik wilde bij voorkeur een wat oudere ruin waar de kinderen ook veilig op konden rijden. Maar mijn gedachten bleven bij deze geweldige merrie, dus zij verhuisde vanuit Purmerend naar Weert. En we hadden het leuk samen. Zij sleepte mij naar de wei, staakte onder het zadel, wilde niet in een normaal tempo door haar staldeur, liet zich niet vangen in de wei, om maar wat voorbeelden te noemen. Al snel kreeg ik in de gaten dat het ‘probleem’ waarschijnlijk bij mij lag, omdat wij elkaar simpelweg niet begrepen.

Van eigen leerpunten naar diploma
Ik schakelde hulp in van een Instructeur Paard en Gedrag uit de buurt. En wat ik van haar leerde vond ik zo boeiend dat ik besloot om mezelf in te schrijven voor het 1e niveau van de opleiding. Puur om de samenwerking met mijn merrie te verbeteren. De rest is geschiedenis.

Stoppen na niveau 1 was geen optie, dus ik heb de hele opleiding afgemaakt. En wat heb ik veel geleerd, waar ook mijn eigen merrie veel profijt van heeft gehad. Haar heb ik nog steeds en ik durf best te zeggen dat wij inmiddels gegroeid zijn tot een geweldig team dat elkaar vertrouwt en respect heeft voor elkaars grenzen.


De start van mijn bedrijf
Omdat dit een ervaring is die ik ook anderen zo gun, ben ik in 2020 gestart met mijn bedrijf Horsepassion.nl waarbinnen ik gedragstrainingen en lessen verzorg. Vaak zie ik dat de situatie waarin een eigenaar zich bevindt, gelijk is aan de mijne destijds. Er is sprake van een onbegrip tussen eigenaar en paard en er is geen wederzijds vertrouwen waardoor angsten en onzekerheden tot problemen gaan leiden. Om in de toekomst ook deze combinaties te kunnen begeleiden, volg ik op dit moment een aanvullende opleiding tot RuiterCoach. Want ik ben er wel achter dat je nooit uitgeleerd bent als het om paarden gaat!

De opleiding Instructeur Paard en Gedrag van E-quine.com is erkend door de KNHS en NOC*NSF en is daarmee een niveau 3 ORUN opleiding.